Vjerovatno ste već online ili na tv-u vidjeli, možda imali priliku i probati, dumplings. Dumplings je azijsko slano jelo koje se sastoji od tijesta koje je punjeno mljevenim mesom po želji. Naravno, uz meso je mnoštvo azijskih začina. Začine u mesu za dumplings možete naravno prilagoditi te i samo meso izabrati po želji. Postoje mnogi recepti za dumplings sa mljevenim pilećim, junećim mesom ili čak veganske varijante.
Dumplings su vrlo slični našim klepama, slično se i prave. Danas sam se odlučio da ih pečem, iako većina recepata predlaže kuhanje u vodi ili pari.
Na instagram profilu možete vidjeti pripremu kroz fotografije, odnosno story objave. Za dumplings vam nije potrebno mnogo vremena ili sastojaka iako na prvu djeluje tako, a zanimljiva su promjena svakodnevnog ručka.
Pečeni dumplings sa piletinom
Sastojci
Za tijesto
- 130 g pšeničnog brašna
- 75 ml vode
- 1/2 male kašike soli
Punjenje
- 250 g pilećeg filea
- 4 čehna bijelog luka
- Prstohvat soli i bibera
- 1/4 male kašike đumbira u prahu
- 1/4 male kašike chillija u prahu ili sitno sjeckanog
- 1/2 male kašike suhog peršuna
- ~1 mala kašika vlasca ili mladog luka
Priprema
- u dubokoj posudi brašno, sol i proključalu vodu drvenom kutljačom umijesiti u tijesto.
- Tijesto mijesiti 5 min, prekriti dolijom i ostaviti da miruje 1h
- U međuvremenu pripremiti mesno punjenje za dumplings.
- Piletinu sitno isjeckati i dodati u blender sa začinima. Sve usitniti i sjediniti.
- Tijesto nakon mirovanja podijeliti na 12 jednakih dijelova
- Svaki dio tijesta na radnoj površini izvaljati na tanko kružnog oblika tijesto. Otprilike 8-10 cm promjera
- Uzeti tijesto u ruku i staviti u sredinu veliku kašiku mesne smjese
- Preklopiti jedan kraj i utisnuti prstima tijesto, tako da nemate otvorenih dijelova. Baš kao klepe
- Zagrijati ulje u tavi na srednje jaku temperaturu
- Pržiti dumplings 2-3 minute ili dok ne dobiju zlatnu boju tijesta.
- Potom skloniti tavu sa zagrijane površine i dodati 1/3 šolje vode. Pokriti tavu poklopcem i vratiti tavu na srednje jaku temepraturu i ostaviti ih tako 6-8minuta. Vodena para će uz prženje da dovoljno skuha piletinu unutra.
- Servirati uz neki sos ( soja sos, crveni ljuti sos)