Go Back

Pečeni dumplings sa piletinom

Hajrudin Šišić
Najlakši recept za dumplings sa piletinom
Prep Time 20 mins
Cook Time 15 mins
Resting time 1 hr
Total Time 1 hr 35 mins
Course Main Course
Cuisine Chinese
Servings 12 Dumplingsa

Ingredients
  

Za tijesto

  • 130 g pšeničnog brašna
  • 75 ml vode
  • 1/2 male kašike soli

Punjenje

  • 250 g pilećeg filea
  • 4 čehna bijelog luka
  • Prstohvat soli i bibera
  • 1/4 male kašike đumbira u prahu
  • 1/4 male kašike chillija u prahu ili sitno sjeckanog
  • 1/2 male kašike suhog peršuna
  • ~1 mala kašika vlasca ili mladog luka

Instructions
 

  • u dubokoj posudi brašno, sol i proključalu vodu drvenom kutljačom umijesiti u tijesto.
  • Tijesto mijesiti 5 min, prekriti dolijom i ostaviti da miruje 1h
  • U međuvremenu pripremiti mesno punjenje za dumplings.
  • Piletinu sitno isjeckati i dodati u blender sa začinima. Sve usitniti i sjediniti.
  • Tijesto nakon mirovanja podijeliti na 12 jednakih dijelova
  • Svaki dio tijesta na radnoj površini izvaljati na tanko kružnog oblika tijesto. Otprilike 8-10 cm promjera
  • Uzeti tijesto u ruku i staviti u sredinu veliku kašiku mesne smjese
  • Preklopiti jedan kraj i utisnuti prstima tijesto, tako da nemate otvorenih dijelova. Baš kao klepe
  • Zagrijati ulje u tavi na srednje jaku temperaturu
  • Pržiti dumplings 2-3 minute ili dok ne dobiju zlatnu boju tijesta.
  • Potom skloniti tavu sa zagrijane površine i dodati 1/3 šolje vode. Pokriti tavu poklopcem i vratiti tavu na srednje jaku temepraturu i ostaviti ih tako 6-8minuta. Vodena para će uz prženje da dovoljno skuha piletinu unutra.
  • Servirati uz neki sos ( soja sos, crveni ljuti sos)
Keyword dumplings, dumplings sa piletinom