Go Back

Focaccia sa maslinama i ruzmarinom

Hajrudin Šišić
Osnovni recept za talijansku pogaču sa maslinama i ruzmarinom
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Resting time 1 hr 20 mins
Total Time 2 hrs
Course Breakfast, Main Course, Side Dish, Snack
Cuisine Italian

Ingredients
  

  • 360 g pšeničnog brašna
  • 200 ml vode
  • 5 g kvasca
  • 50 ml maslinovog
  • začini i povrće po želji

Instructions
 

  • U hladnoj ili mlakoj vodi promiješati kvasac i ostaviti 5-10 min
  • Pomiješati u dubokoj posudi brašno i vodu, dovoljno samo da obuhvatite brašno vodom
  • Dodati maslinovo ulje i mijesiti 5-7 min u glatko tijesto
  • Pokriti i ostaviti da miruje do 1h
  • TIjesto izvaditi na pleh i oblikovati u željeni oblik, idealno debljine oko 3cm
  • Dekorisati začinima i ostaviti da miruje 20 minuta
  • Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni C 30 minuta
Keyword focaccia