Go Back
Štrudla

Štrudla u obliku zvijezde

Hajrudin Šišić
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Resting time 1 hr
Total Time 1 hr 40 mins
Course Dessert
Cuisine Bosanska

Ingredients
  

  • 400 g pšeničnog brašna
  • 200 ml mlijeka sobne temperature
  • 3 jaja 1 jaje za premazivanje
  • 80 g šećera
  • prstohvat soli
  • 5 g kvasca polovina jednog pakovanja
  • 400 g marmelade
  • 50 g putera

Instructions
 

  • U dubokoj posudi izmješati sve suhe sastojke
  • Dodati mlijeko, 2 jaja i istopljeni puter
  • Zamijesiti glatko tijesto, pokriti i ostaviti da miruje 1h
  • Nakon mirovanja tijesto prerezati na 4 jednaka dijela
  • Svaki dio tijesta izvaljati kao pizzu, promjera otprilike 20-25cm
  • Prvi dio tijesta staviti na papir za pečenje i pleh i premazati sa marmeladom
  • Prekriti sa drugim slojem izvaljanog tijesta, pazeći da budu podjenako prekriveni krajevi
  • Premazati i drugi sloj te staviti treći koji također treba premazati.
  • Na kraju dodati i četvrti sloj i njega ne premazati
  • U sredinu štrudle staviti času ili šolju i tijesto prerezati od čase do ruba kroz sve slojeve. Tako da dobijete četiri jednaka dijela
  • Potom po sredini svakog dijela ponovo prerezati tako da dobijete osam jednakih dijelova
  • Ponoviti korak još jednom, tako da na kraju dobijete 16 jednakih dijelova
  • Dva susjedna dijela uzeti u ruke i dva puta saviti u suprotnom smijeru i krajeve spojiti.
  • Ponoviti i sa ostatkom štrudle
  • Štrudlu premazati umućenim jajetom
  • Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni C, 30-35 minuta
Keyword Štrudla